Guld värt att veta

 

Att bo i lägenhet ska vara både trevligt och enkelt. Vi vill att våra gäster ska ha ett så bekymmersfritt boende som möjligt. Men det kräver också att vi visar respekt varandra och följer de regler som vi har tillsammans. 

Här följer en del råd och tips för alla som bor hos Uddevallahem. Råd och tips som är guld värt att veta, helt enkelt!

Ibland är olyckan framme och en skada i lägenheten. Om så är fallet ber vi dig att kontakta Uddevallahem så snart som möjligt för att skadan ska bli så liten som möjligt. Det är till och med din skyldighet som hyresgäst att kontakta hyresvärden så fort som möjligt efter att skadan har uppkommit.

Ibland vill man nå ut med ett budskap och sätta upp en enkel skylt eller en lapp i trappuppgången. Men i Uddevallahems fastigheter har vi beslutat att det bara är tillåtet att sätta upp lappar och meddelanden där det finns speciella anslagstavlor. Kontakta gärna kundservice för att få reda på vad som gäller där du bor.

Har du en antenn eller parabol som du vill sätta upp? Glöm inte att du måste få Uddevallahems tillstånd innan du monterar paraboler eller antenner på eller i fastigheten. Välkommen att höra av dig till kundservice.

Behöver du meka med bilen? För allas trevnad ber vi dig att inte utföra bilreparationer eller däckbyten på våra områden. Vi hänvisar istället dig till någon av stadens ”gör-det-själv-hallar”.

Visst är det trevligt med lite blommor på balkongen? Det tycker vi med och det är tillåtet att sätta upp blomlådor, balkongskydd eller liknande på insidan av ditt balkongräcke. Det enda vi vill är att du får anvisningar av oss innan du gör det så att det blir rätt. Vi som hyresvärd ansvarar nämligen för utseendet av fastigheten och för att uppsatta föremål inte orsakar skador på andra föremål eller personer.

För att alla hyresgäster ska känna sig trygga och för att människor som inte bor i våra hus ska uppehålla sig där, är vi noga med att alla extranycklar beställs via oss. Om du sedan skulle flytta från din lägenhet lämnar du enkelt tillbaka alla utkvitterade nycklar och på så sätt har vi koll på att alla nycklar är på rätt plats. Skulle du tappa bort en nyckel debiteras du nyckelkostnaden och kostnad för att byta cylindern. 

Visst kan det vara frestande att lägga ut lite mat till fåglarna, speciellt under vinterhalvåret. Men tyvärr måste vi be dig att inte lägga ut mat till duvor, måsar och andra fåglar eftersom de även lockar råttor och möss till våra områden.

Det är inte lätt att skydda sig mot olyckor i lägenheten men med en hemförsäkring kan man i alla fall känna sig något tryggare om olyckan skulle vara framme. En hemförsäkring gäller både vid skador på den egna egendomen och på hyresvärdens egendom. Den ger också ett ekonomisk skydd vid inbrott och omfattar alla medlemmar i en familj. Vi på Uddevallahem kan erbjuda dig som hyresgäst att teckna en hemförsäkring hos Länsförsäkringar.

Som hyresgäst hos Uddevallahem betalar du alltid hyran i förskott, senast sista vardagen i varje månad. Enklaste sättet att betala hyran är via autogiro eller e-faktura. 

Skulle det inträffa en olycka i din lägenhet och det är klarlagt att det är du som hyresgäst som är ansvarig för skadan, blir du, enligt hyresgästlagen, skyldig att ersätta skadan. Samma sak gäller om någon som hör till ditt hushåll, en besökare till dig, eller om någon som utför ett arbete i lägenheten för din räkning, orsakar en skada i lägenheten. 

Vad gäller då om det börjar brinna? Ja, om du som hyresgäst själv har vållat brandskadan blir du ansvarig för skadan endast om det visar sig att du varit vårdslös och brustit i omsorg och tillsyn som man kan förvänta sig. 

Exempel på skador i lägenheten som kan leda till att du som hyresgäst blir ersättningsskyldig är: 

  • Ränder på tapeter efter möbler som stått mot tapeten
  • Många borrhål efter spegelvägg
  • Fettfläckar efter sängar som stått längs en vägg

Observera att det är absolut förbjudet att borra i kakel, klinker eller i kakel- och klinkerfogar. Skulle du göra det blir du alltid ersättningsskyldig.

Däremot blir du inte ersättningsskyldig för skador som vi kallar för normalt slitage. Det är i stället vi som hyresvärd som ska se till att med jämna mellanrum åtgärda sådant slitage utan extra kostnad.

Skulle det uppstå läckage eller vattenskada i lägenheten på grund av att ett akvarium går sönder eller är otätt, eller på grund av en installation av tvätt- eller diskmaskin som gjorts på hyresgästens bevåg, är det du som hyresgäst som står som ansvarig för skadan.

Om en skada i lägenheten orsakats av Uddevallahems personal eller av entreprenör anlitad av Uddevallahem är det naturligtvis vi som står som ansvariga. 

Installationer

Behöver du installera en ny tvättmaskin eller diskmaskin? Då är det viktigt att du ser till att en person med särskild behörighet gör installationen. Hos Uddevallahem får endast personer med särskild behörighet göra ingrepp i ledningar för vatten, avlopp och el. Vi hjälper gärna till med att anvisa en behörig installatör.

Skulle du som hyresgäst själv införskatta och se till att en tvätt- eller diskmaskin blir inkopplad och det visar sig att läckage har uppstått, är det enligt lag hyresgästens ansvar att skadan blir åtgärdad. 

Katter och hundar

Många av oss gillar husdjur och vi har många hundar och katter som hyresgäster i våra hus. Men därmed är det inte sagt att alla gillar ditt husdjur, en del människor kan till och med vara rädda för andras hundar och katter. För allas trevnad ber vi dig som djurägare att visa respekt för dina grannar och besökare genom att ha koll på din hund eller katt. De får till exempel inte springa lösa i trappuppgångar, på gårdsplaner eller i planteringar. Särskilt viktigt är det att din hund eller katt inte är i närheten av barnens lekplatser. Som djurägare åläggs du dessutom ansvar enligt Hälsoskyddslagen och Lagen om tillsyn av hundar och katter.

Vi hoppas naturligtvis att du ska trivas hos oss, men om du tänker flytta från din lägenhet och den är ledig för uthyrning är du som hyresgäst hos Uddevallahem skyldig att låta den visas för potentiella nya hyresgäster. I sådana fall kommer du och hyresvärden överens om en tid som passar för visning.

Visst är det härligt när man storstädar och slänger ut mattorna. Men tänk på dina grannar först. Som hyresgäst hos Uddevallahem ber vi dig att endast skaka och piska mattor vid piskställningen. Undvik därmed att göra det från fönster, balkong eller uteplats. Och för säkerhetens skull ber vi dig dessutom att inte ha mattor eller andra textilier hängande över balkongen eller loftgångsräcket.

Om du har sagt upp din lägenhet och det är dags att flytta ska du lämna lägenheten och hålla den tillgänglig för nästkommande hyresgäst, senast klockan 11.00 dagen efter att hyrestiden har löpt ut. Skulle tillträdesdagen infalla på en lördag, söndag, annan allmän helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton, ska det ske nästa vardag. Kom ihåg att lägenheten ska alltid lämnas väl städad.

Ibland förändras livet och man kan behöva hyra ut sin lägenhet i andra hand. Om det skulle bli aktuellt för dig måste du alltid ha tillstånd av Uddevallahem. Men det kan också vara så att vi som hyresvärd inte samtycker till att du hyr ut lägenheten i andra hand. Då kan du ta ärendet vidare till hyresnämnden. Nämnden tittar då på vilka skäl du har för att hyra ut i andra hand och vilka skäl hyresvärden har för att inte bevilja en andrahandsuthyrning. Därefter tar de ställning i fallet.

Enligt hyreslagen får du som hyresgäst inte överlåta lägenheten till någon annan. Men det finns undantag, som till exempel till en närstående person som bor tillsammans med dig. I de fallen måste hyresnämnden pröva frågan. Tillstånd ges om hyresvärden skäligen kan godta förändringen. Om det handlar om bodelning, äktenskapsskillnad eller om hyresgästen avlider, gäller att den andre maken får träda i hyresgästens ställe om bostadslägenheten varit gemensam bostad för makarna. Detsamma gäller vid samboförhållande.