Bostadsminister Attefall på plats i Folkets Park

 Some description
Bostads- och civilminister Stefan Attefall och Uddevallahems ekonomichef Linda Samuelsson.

– Här blandas olika typer av boenden. Det här är ett bra exempel på hur det ska vara. 

Beskedet var rakt och klart från Bostads- och civilminister, Stefan Attefall, när han besökte Uddevallahems nybyggnation i Folkets Park, under onsdagseftermiddagen. Och han var mycket nöjd med det han såg.

Från Göteborg till Kungälv till Uddevalla till Trollhättan och tillbaka till Uddevalla igen. Ja, är man minister i valtider går det inte att ligga på latsidan. Stefan Attefall fick bekänna färg i värmen när han åkte på turné i Västsverige under onsdagen. 

Och ett självklart stopp när man är bostadsminister är naturligtvis Uddevalla för att se nybyggnationen av lägenheterna i Folkets Park. Tillsammans med Peab bygger Uddevallahem 48 nya hyreslägenheter i två lamellhus. Lägg därtill Peabs byggnation av bostadsrätter och du har ett helt nytt område i den gamla folkparken.

Så vad tyckte då Attefall om det han såg?

–Det är väldigt trevligt när man bygger nytt och blandar olika typer av boenden. Förr byggde vi väldigt ensidigt. Det här är ett bra exempel på hur det ska vara, säger Attefall.

Och just hyresrätten är viktig anser bostadsministern, framför allt för att möta ungdomars behov.

–Dessutom är den viktig för att öka rörligheten på arbetsmarknaden. Nu byggs det ju lika många hyresrätter som bostadsrätter, vilket är bra.

Men fortfarande är det brist på lägenheter, hur ska vi öka takten?

–Ja, idag påbörjar vi byggnation av 40 000 nya lägenheter per år, men vi måste öka den takten till 45 000 lägenheter per år och det ska vi göra bland annat genom regeländringar för planprocessen. Det måste gå snabbare att få tillstånd att börja bygga. Dessutom har vi infört en rad olika förändringar som till exempel ett helt paket för att kunna bygga billigare och vi har infört generösare bullernivåer så att man kan bygga i trafiknära miljöer, förklarar Attefall.

 

Det pratas mycket om att bygga billiga, små lägenheter, är det möjligt?

–Ja, det finns inga ursäkter för att inte bygga billigt. Det går att bygga små prisvärda lägenheter. Vi har bland annat ändrat reglerna så att man kan krympa ytorna och bygga lägenheter som är 16 till 17 kvadratmeter. Vi har sett till att man kan bygga modullägenheter som kräver tillfälliga bygglov. Då kan man flytta på modulerna efter behov, säger Attefall.

 

Some description
Carin Ramneskär, ordförande Uddevallahem, Stefan Attefall, bostads- och civilminister och Thomas Aebeloe, VD Uddevallahem.