Stolt 1-åring firade första födelsedagen

Kaffe och tårta, trevligt sällskap och roliga historier. Vad mer kan man önska sig när man har födelsedag? I lördags fyllde Uddevallas enda trygghetsboende, Sunnanvinden, ett år, men redan i fredags dukades det upp för kalas i den gemensamma aktivitetslokalen.

Ett helt år har gått sedan invigningen av trygghetsboendet Sunnanvinden och det är en stolt 1-åring som den 26 april firade jubileum. Trycket på de 60 lägenheterna som finns i huset har varit enormt under det första året och de som har haft turen att få ett boende är riktigt nöjda.

– Det är lugnt och fint, samtidigt som det är en otrolig puls på det lilla torget utanför. Här finns bussar, bilar och rullatorracet, berättar Torbjörn Larsson som bor i huset.

Tillsammans med ett 25-tal grannar har han tagit sig till den gemensamma lokalen för att fira ettårsjubileet. 

– Sunnanvinden ligger bra till, nära till naturen och affären, fyller grannen Kristina Olsson i. 

Fin gemenskap

De gemensamma aktiviteterna är många. Fika två gånger i veckan och sopplunch och filmvisning varannan vecka. Dessutom firar de påsk, jul och midsommar ihop. Nu planeras det dessutom för fullt för en gemensam utflykt.

– Det gäller att hitta en lagom nivå på de gemensamma aktiviteterna, det får inte bli för mycket heller, säger Bjarne Svensson som är trygghetsvärd i huset. 

Gnälla och prata

Bjarne jobbar heltid på Sunnanvinden. 25 procent ägnar han åt fastighetssköteri och 75 procent som trygghetsvärd.

– Satsningen här har varit fantastiskt lyckad och vi har haft jättekul. Här lär grannarna känna varandra på ett naturligt sätt och de sitter inte inlåsta i sina lägenheter, berättar Bjarne. 

 

Some description

Ingalill Reinfjell har bott i huset i åtta år medan Lilly Pagil kom dit som hyresgäst för ett och ett halvt år sedan. I fredags träffades de i gemensamhetslokalen för att äta födelsedagstårta.

 

Some description

 ”Det är lugnt och fint här på Sunnanvinden, det är ett kanonställe”, säger Torbjörn Larsson, som bor i huset sedan sju månader tillbaka.

 

Some description

 Bjarne Svensson är trygghetsvärd och träffar hyresgästerna titt som tätt. Han tycker att satsningen har varit mycket lyckosam. ”Det är många som bara kommer hit för att ta en kopp kaffe och läsa tidningen, men det är viktigt för den social biten”, säger han.