Fritidsbanken flyttar in i Uddevallahems lokal

Vill du låna sport- och fritidsutrustning för att testa en aktivitet? Då ska du besöka Uddevallahems lokal på Östergatan 1.

Georges Chalhoub och Enkido Ay jobbar båda på Fritidsbanken. Ulrika Elliot från Västergötlands idrottsförbund är projektledare.

 

Konceptet kallas Fritidsbanken och innebär att vem som helst ska kunna låna begagnad utrustning till en fritidsaktivitet, för att sedan lämna tillbaka grejerna igen efter två veckor. Exempel på utrustning som normalt finns hos Fritidsbanken är skidor, pjäxor, racketar, skridskor, olika idrottsskor och andra sport- och fritidsrelaterade prylar.

Idén till Fritidsbanken föddes i värmländska Deje 2013 och har snabbt spritt sig till fler kommuner. Så sent som 1 september kom Fritidsbanken till Uddevalla, där konceptet fortfarande är i sin linda.

- Utmaningen så här i början är att nå ut till folk, så att vi får dem att lämna in saker till oss, säger Ulrika Elliot, projektledare från Västsvenska idrottsförbundet.

De grejer som skulle göra stor nytta i Fritidsbanken – var tänker ni att de finns idag?

- I många fall ligger de på vinden eller i ett förråd hos familjer med utflugna barn.

Den som vill skänka utrustning till Fritidsbanken kan göra det på Östergatan 1. Egentligen all begagnad fritidsutrustning är av intresse.

I Uddevalla är Fritidsbanken ett samarbete mellan Uddevalla kommun, Uddevallahem och Västsvenska idrottsförbundet. Uddevallahem står för Fritidsbankens lokal.

- Det är en jättebra lokal med ett kanonläge, nära både torget och skolorna, konstaterar Georges Chalhoub, som jobbar på Fritidsbanken, samtidigt som han visar runt i den nymålade lokalen.

Grundtanken med Fritidsbanken är det hållbara samhället, där man ser till att återanvända begagnad utrustning.

Samtidigt ger Fritidsbankens möjlighet till kortlån fler chansen att delta i aktiviteter man annars kanske inte hade kunnat vara med på. Man kan också se det som en möjlighet att få testa en aktivitet innan man själv bestämmer sig för att köpa egen utrustning.

Att låna grejer av Fritidsbanken är helt gratis och det finns heller ingen ålderbegränsning. Fritidsbanken är bemannad dagligen klockan 12-16. Övrig tid kan man lämna sin utrustning i en låda utanför lokalen.