Så fungerar det med värmen i din lägenhet

Höstmånaderna är den period på året då det kommer flest frågor från våra hyresgäster om innetemperaturen. Uddevallahems ambition är att du alltid ska ha 20-21 grader i lägenheten.

 

Det som sker så här års är att utetemperaturen sjunker samtidigt som den relativa fuktigheten stiger. Det gör att det kan upplevas både kallt och rått. Dessutom kan temperaturen skifta snabbt, från en klar och kall natt till en fin dag med åtskilliga plusgrader, vilket gör det extra svårt för värmesystemet att hinna med att ställa in sig för att ge den optimala värmen dygnet runt.

Värmeregleringen i alla våra lägenheter sker med automatik och styrs främst av utetemperaturen. Det är således inte så att våra fastighetsskötare väljer när värmen ska sättas på. För att värmesystemet ska fungera så optimalt som möjligt har Uddevallahem ett stort antal temperaturgivare i lägenheterna, som hjälper systemet att reglera värmetillförseln.

Nedan följer lite information till dig som är osäker på om din lägenhet verkligen håller rätt temperatur;

 

Checkpunkter för dig som hyresgäst

Uddevallahem har förvisso ett automatiskt system för att ställa in värmekomforten, men det finns några saker du bör tänka på för att vår värmereglering ska fungera på bästa sätt;

Kontrollera termostatventilerna: Kontrollera så att elementets termostat inte har vridits ned eller fastnat i stängt läge. Termostaten ska stå i helt öppet läge (högsta siffran).

Möblera rätt: Se till att inte ha möbler eller gardiner framför element och termostat. Det hindrar värmen från att sprida sig i rummet.

Vädra rätt: Att vädra är bra, men gör det kort och intensivt, 5-10 minuter. Vädrar du lite och länge släpper du samtidigt ut värmen.

Använd köksfläkt med förnuft: Självklart ska du använda din fläkt när du lagar mat. Men fläkten suger ut mycket luft och därför ska du undvika att den står på ”i onödan”, eftersom det bidrar det till att värme dras ur lägenheten.

Håll ventiler öppna: Ett flerbostadshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler stängs eller blir igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt.

 

Mitt element är kallt

Termostaten på elementet känner av temperaturen i lägenheten och stänger av värmetillförseln när temperaturen är den rätta i rummet. Därför kan elementet stundtals vara kallt även kyliga vinterdagar utan att något är fel. Tänk också på att värmesystemet kan ha svårt att hinna med vid snabba temperatursvängningar.

När du känner på elementet ska det vara varmare upptill. Om det tvärtom är kallt upptill och varmt nertill kan elementet behöva luftas så att det varma vattnet kan cirkulera. Gör då en felanmälan.

 

Har du rätt inomhustemperatur?

Två personer kan uppleva temperaturen i lägenheten på helt olika sätt. Det kan bero på vad man gör och om man rör sig eller inte. Men det beror också på att vi helt enkelt är olika som människor.

Så, enda sättet att ta reda på om du har rätt temperatur hemma är att mäta den. Det viktiga då är att du placerar din termometer mitt i rummet, minst en meter ovan golvet, i den så kallade vistelsezonen. Skulle termometern då visa lägre än 20 grader är det dags att kontakta oss och göra en felanmälan.