Misteröds koloniområde - en grön idyll att njuta i

Så här års är koloniområdet på Misteröd en grön idyll – fylld av växter, grönsaker och människor som trivs.

- Här är man ute och rör sig, grejar och pratar med grannar. Det är friskvård, säger Solveig Hultman, ordförande i föreningen.

 

Halil Nuhanovic bor till vardags på Tureborg. Han har skapat en fantastisk trädgård under de fyra år han haft sin kolonilott. Här har han besök av Grethe Werner och Solveig Hultman.

 

Uddevallahem skapade koloniområdet i mitten av 1980-talet, som ett sätt att kunna erbjuda hyresgäster ett attraktivt komplement till den lägenhet man hyrde. Koloniområdet består idag av 35 lotter, bebyggda med hus som är max 15 kvadratmeter och har el indraget. Sitt vatten får man hämta från en vattenpost vid tomtgränsen.

Dusch, toaletter, diskmöjligheter med mera finns i den gemensamma lokal på området. Föreningen på Misteröds koloniområde arrenderar av Uddevallahem.

- Numera är kravet för att få ha en lott här att du bor i Uddevalla kommun. Ungefär en tredjedel bor hos Uddevallahem, berättar Solveig, som själv har sitt ”riktiga” boende på Aftonbrisvägen hos Uddevallahem.

På koloniområdet är det tillåtet att bo under odlingssäsong, inte på vintern. Man får heller inte skriva sig på Misteröd. Morgonen när vi besöker koloniområdet har ungefär hälften av ägarna övernattat här.

Solveig och Grethe Werner (kassör i föreningen) berättar att 8-10 av lottägarna sommarbor här. Och de vet vad det är som lockar.

- Att bara kunna öppna din dörr och gå ut och sätta dig, dricka ditt morgonkaffe på trappan, säger de.

På området finns, förstås, också ett stort intresse för trädgård. Det blommar för fullt i vackra färger från lotterna. Men medan somliga satsat hårt på blommor och växter, är andra mer intresserade av växthus och grönsaker.

Men gemensamt för de alla är att koloniområdet bidrar till skön avkoppling.

Inger Israelsson har valt att komplettera sitt boende på Myntet med att ha en kolonilott på Misteröd. 

Många av de små husen på Misteröd är vackert utsmyckade.

 Solveig Hultman är ordförande i föreningen och har varit med sedan starten på Misteröd.