Så inreder du kvadratsmart

Vare sig du ska flytta in i din första, egna lägenhet eller byta en större bostad mot en mindre finns det smarta knep att ta till för att få en mindre lägenhet att kännas rymlig. Daniella Lindberg, inredare med egna företaget Home Style Studio, berättar hur.

 

Köket

Organisera. Oftast har man färre skåp i en mindre bostad, så här kan man också tänka på att använda boxar/lådor i skåpen för att få plats med mer. Sätt upp krokar för att kunna hänga upp två extra klaffstolar när det blir fler gäster än vanligt. Välj gärna runda former på bord. Dessa gör dels att du får plats med fler sittplatser runt om, men de ger också en luftigare känsla i rummet.

 

Vardagsrummet

Häng upp gardinstången med gardinerna ända från taket ner till golvet. Detta gör att du höjer takhöjden och ger rummet en lyxigare känsla direkt. Välj bort den klassiska hörnsoffan – en soffa med två nättare fåtöljer till skapar en luftigare, och mycket mer ombonad, känsla i rummet. Undvik också ett för stort, fyrkantigt eller rektangulärt, soffbord – detta tar onödigt mycket golvyta. Satsa istället på två mindre satsbord i rund form som du också lätt kan flytta runt vid behov.

 

Sovrummet

Bygg en egen säng genom att sätta en enkel bäddmadrass uppe på 2 byråer eller köksskåp. Då får du mycket förvaring till kläder och sådant under sängen, men också en snygg säng, då du kan välja exakt vilken stil du vill ha på möbeln.

 

Hallen

Här behövs mycket förvaring, så att utnyttja höjden i detta rum är perfekt. Man kan hoppa över den traditionella hatthyllan och skohyllan och istället sätta hyllor från golv till tak med ett avbrott med krokar i mitten till jackor. På hyllorna kan man sätta fina korgar där halsdukar, mössor och väskor får förvaras.

 

Badrummet

För att hålla en ren och enhetlig känsla i ett mindre badrum är det bra att hålla sig till en och samma färg handdukarna. En rullvagn blir en fin inredningsdetalj, där du kan förvara handdukar och hygienartiklar som tål att synas.

 

 

Daniellas fem bästa tips

  1. Jobba med förvaring på höjden genom att utnyttja ytor du inte kan möblera. Sätt till exempel upp hyllor ovanför en dörr eller på en liten vägg.
  2. Välj nätta, mindre möbler för att skapa rymd i en liten bostad.
  3. Förvara och organisera. Köp snygga förvaringsboxar i olika storlekar och låt var sak ha sin plats.
  4. Jobba med en ljusare färgpalett, ljusa färger förstorar ett rum.
  5. Runda mat- och soffbord ger en bättre och rymligare yta i en mindre bostad.

Vill du få fler tips av Daniella kan du besöka hennes hemsida, www.homestylestudio.se