Våra sommarjobbare hjälper oss att hålla fint

I sommar tar Uddevallahem in ett 20-tal sommarjobbare. För Uddevallahem är det en välkommen hjälp för att hålla fint i våra områden – samtidigt som ungdomarna får möjlighet att tjäna lite pengar och prova på arbetsmarknaden.

 

Abdi, Suzan, Maja och Cecilia sommarjobbar fyra veckor hos Uddevallahem.

Maja Olofsson, Cecilia Larsson, Suzan el-Nagar och Abdi Qaybdid är inne på sin andra arbetsvecka av totalt fyra när vi träffar dem på Hyggestråket. Alla fyra har fått de norra delarna av Uddevalla, där Uddevallahem har många lägenheter, som sitt område att jobba i.

- Det är ett varierat jobb, och man får vara ute mycket, säger Maja Olofsson och får medhåll av de andra.

Maja, Cecilia och Abdi jobbade hos Uddevallahem redan förra sommaren och visste således vad som väntade. För Suzan är sommarjobbet en helt ny upplevelse.

- Det är bra, jag trivs här. Man möts med respekt, både av kollegor och av hyresgäster. Hyresgästerna stannar gärna och pratar och är nöjda med jobbet vi gör, säger hon.

De vanligaste arbetsuppgifterna är att klippa gräs, rensa i rabatter och plocka skräp. Därutöver kan det till exempel vara något som behöver målas. Att hantera maskiner och redskap är inte alltför svårt, tycker de.

- Det görs en bra genomgång. Och så hjälps man åt, säger de.

Det normala är att man som sommarjobbare hos Uddevallahem får jobba fyra veckor. De flesta brukar tycka att det är lagom, för att både hinna tjäna ihop lite pengar men samtidigt få tid till att ha lite ledigt under lovet också.

Uddevallahem tar flera olika initiativ under året i syfte att ge ungdomar chansen att se arbetslivet och den bransch vi verkar i. Att kunna erbjuda sommarjobb åt ett antal ungdomar är en av de viktigaste bitarna i detta, i en tid då långt ifrån alla ungdomar hittar något jobb.

Maja, Cecilia, Suzan och Abdi är alla 17 år och börjar tvåan på gymnasiet i höst.

Gräsklippning blir det en hel del av för Maja och de andra.

Att rensa mellan plattor är en typisk sysselsättning att ta till när man får lite tid över, berättar Suzan.