Dags att börja använda papperspåsen för matavfall

Denna veckan har Uddevallahem börjat att dela ut den nya papperspåsen för matavfall till våra hyresgäster. De som inte redan fått papperspåsar kommer att få det den närmaste tiden.

 

I start-kitet ingår en behållare att sätta påsen i, två paket med papperspåsar samt ett informationsblad. När påsarna börjar ta slut finns nya att hämta. Du hittar dem på våra miljöstationer eller på en hylla i tvättstugan (det är olika för olika fastigheter).

Papperspåsen infördes av Uddevalla Energi i flera av Uddevallas stadsdelar under hösten. I början av detta året är det meningen att hela Uddevalla ska sortera sitt matavfall i papperspåse.

Och det finns viktiga miljövinster med att byta ut plastpåsen mot papperspåse.

 -Uddevallas matavfall blir till biogas, men så länge vi behövde separera matavfallet från en plastpåse hade vi ett spill på 20 procent. Papperspåsen, däremot, kan rötas tillsammans med matavfallet vilket gör att mer biogas kan utvinnas, säger Jens Ekland, på renhållningen hos Uddevalla Energi.

Dessutom är övergången till papperspåse ett sätt att minska vår stora konsumtion av plastpåsar.

Jens Ekland påpekar vidare att det är viktigt att du använder på papperspåsen på rätt sätt. Då undviker du att den läcker eller luktar.

-Ställer du påsen i en tät behållare, till exempel en hink, får du räkna med att den luktar och läcker när fukten stängs inne. Det är därför man ska använda den ventilerade påshållaren som man får av oss. Sedan är det klokt att låta de blötaste matresterna rinna av i vasken först, samt att du byter påse efter 2-3 dagar, säger han.

För mer information om papperspåsen och hur du ska sortera, läs på www.uddevallaenergi.se.

 

Fakta Papperspåsen

I papperspåsen slänger du allt ditt matavfall, samt hushållspapper, servetter och kaffefilter.

I startpaketet som delas ut får varje hushåll en påshållare och 160 påsar (som ska motsvara cirka en årsförbrukning).

Genom att använda din ventilerade påshållare undviker du att påsen läcker.

Papperspåsen medför flera miljövinster jämfört med att sortera i plastpåsar.