Sveriges Allmännyttas klimatinitiativ nära fossilfrihet

Bildtext saknas

Uddevallahem är med i Allmännyttans Klimatinitiativ. Till 2030 ska energianvändningen inom allmännyttan ha minskat med 30 procent och vi ska vara 100 procent fossilfria.

tjej som håller i planterad växt

Idag publicerade Sveriges Allmännytta att Allmännyttans Klimatinitiativ är nära fossilfrihet. Uddevallahem köper grön el och fjärrvärmen vi använder har inget fossilt innehåll. Det innebär att Uddevallahems egna koldioxidutsläpp kommer från våra egna transporter. Uddevallahem arbetar nu för att ställa om hela fordonsparken till fossilfritt, vilket kommer att ske inom några år. 2030 ska vi ha minskat energianvändningen med 30 procent (år 2007 som basår) och vi gör många insatser för att nå målet med att minska energianvändningen. 

Energistatistik per m2

För att långsiktigt jämföra över år så behöver siffrorna slås ut per kvadratmeter, eftersom arean förändras över tid. För att ställa utvecklingen i historiskt perspektiv så har vi i diagrammet nedan lagt till några tidigare år i statistiken.

  • Uddevallahem har mellan 2007 och 2020 minskat energianvändningen med 23 kWh/m2 år. Det motsvarar 9,4 miljoner kWh/år.

    stapeldiagram uddevallahems energianvändning allmännyttans klimatinitiativ

  • Minskning med 30 % till år 2030 innebär i vårt fall minskning varje år med ca 1,5 procent eller ca 2 kWh/m2 år. Den takten ser vi just nu ut att följa, även om vi ligger lite över kurvan.
  • Fram till år 2030 behöver Uddevallahem minska med ytterligare ca 18 kWh/m2 år (dvs ca 14 procent).
  • Under perioden har el minskat mer än fjärrvärme. Det är extra viktigt, av flera skäl. Dels för el har högsta energikvalitén, vilket gör att man ska vara extra rädd om den. Dels för att samhället tenderar att elektrifieras med ökad mängd elektronik, mer utebelysning, fler fläktar, nya värmepumpar, osv. Trots tendensen så lyckas Uddevallahem alltså minska elanvändningen.

Värt att veta är att historiskt under exempelvis 90-talet så har Uddevallahem varit duktiga på att minska kWh/m2 år jämfört med genomsnittet inom Sveriges Allmännytta. Men under 00-talet tappade Uddevallahem tempot, samtidigt som övriga Allmännyttiga bolag varit väldigt aktiva (genomsnittliga minskningen till år 2017 var 18 procent i Skåneinitiativet). De andra har tagit ikapp vilket gör att vår energianvändning nu är på en genomsnittlig nivå.

Har du frågor om Uddevallahems energianvändning? Kontakta Andreas Skälegård, Energi och installationssamordnare på 0522-653544.