I över 70 år har allmännyttan stått för socialt och ekonomiskt hållbart boende för alla. Är det en idé som står sig i en framtid som förändras i allt snabbare takt? För Uddevallahems vd Thomas Aebeloe är svaret självklart. – Alla behöver någonstans att bo och samhället behöver vår helhetssyn. Allmännyttans roll kommer att stärkas, inte försvagas, säger han.
Thomas Aebeloe gillar att sväva iväg i tankar om framtiden. Han svarar gärna utförligt på frågor om allmännyttans roll, hyresrättens utsikter framåt och den sociala aspekten av att driva ett kommunalt bostadsbolag.
– Allmännyttan och Uddevallahem har mycket av det som är viktigt för ett hållbart samhälle i sitt DNA. Allmännyttan och de kommunala bostadsbolagen startades av en anledning. I ett fungerande samhälle har alla ett hem där de har råd att betala hyran. Saker kommer att förändras, hur folk vill bo kommer att förändras – men alla som lever i Uddevalla kommer fortsatt behöva en bostad, säger Thomas Aebeloe.
Genom åren har de kommunala bostadsbolagen tagit ett stort ansvar för bostadsförsörjningen i socioekonomiskt utsatta områden. Under 1960- och 1970-talen byggdes ett stort antal lägenheter i det som kommit att kallas miljonprogramsområden. Områden som idag inte sällan kopplas samman med samhällsproblem av olika slag.
– Jag tycker att det där är en lite orättvis bild. De så kallade miljonprogramsområdena har betytt väldigt mycket för levnadsstandarden i Sverige. Ska vi som bostadsbolag vara en värd för alla så kan vi inte enbart bygga kustnära radhus med en hyra på 15 000 kronor i månaden, eller bostadsrätter som för många av våra hyresgäster är omöjliga att köpa. Den här ekonomiska aspekten har vi också med oss när vi nu går in i vårt största renoveringsprojekt någonsin i Uddevalla – på Norr. Vi ska höja standarden i alla lägenheter, framtidssäkra husen och förbättra energiförbrukningen men vi ska inte renovera till en nivå som gör hyran så hög att dagens hyresgäster inte kan bo kvar. Det skulle ingen vinna på.
|

Fakta
Allmännyttan är kommunala bostadsföretag över hela Sverige med uppgift att tillhandahålla hållbara och prisvärda bostäder för alla. I Sverige bor ungefär hälften av alla människor i villa eller småhus som de äger själva. En knapp femtedel bor i bostadsrätt. Ungefär 30 % av alla invånare i Sverige hyr sin lägenhet. Av alla hyreslägenheter ägs ungefär hälften av privata hyresföretag och hälften av Sveriges kommuner. Det är de kommunala bostadsbolagen som kallas Allmännyttan. I Uddevalla heter vi Uddevallahem.
|
|
Thomas Aebeloe menar vidare att själva bostäderna är en sak, det sociala livet i bostadsområdet en annan.
– Tittar jag in i framtiden ser jag att Uddevallahem på ett ännu tydligare sätt än idag kommer att vara en aktör i de områden där vi har bostäder. Uddevallahem hyr inte bara ut bostäder, vi finns på plats från tidig morgon till sen kväll. Vi är den samhällsaktör med högst närvaro i dessa områden och det ger oss en chans att påverka utvecklingen. Vi vill vara en aktör som gör skillnad men det är viktigt att säga att vi inte är ensamma i det arbetet. Samarbete med föreningar, polisen, kommunen, intressegrupper och andra är vägen framåt. När frågan om hyresrättens attraktivitet framåt kommer på tal sträcker Thomas Aebeloe på ryggen och lägger armbågarna på
skrivbordet. – Det finns många som säger att alla om 10-15 år vill äga sin bostad, att hyresrättens tid är förbi. Jag säger att det finns mycket som talar emot det. Det finns en stark samhällstrend idag som bygger på abonnemang. Många vill hyra istället för att äga. Det gäller datorer, bilar och till och med kläder. Med tanke på att människor också vill vara fria så tror jag att det i högsta grad också gäller bostäder. Hyresrättens roll kan till och med komma att stärkas, tror jag. Den andra saken som talar starkt för hyresrätten även framåt är privatekonomin och reglerna kring bostadslån. Vem som är 20 år idag har möjlighet att plocka fram 15 procent av köpeskillingen till ett hus eller en bostadsrätt? Det handlar lågt räknat om 200 000–300 000 kronor, och så extraamortering varje månad. I ett allmännyttigt bostadsbolag är det lokala perspektivet allt. Uddevallahem jobbar lokalt i Uddevalla kommun, för att lösa en bra bostadssituation åt så många som möjligt.
– Jag tycker att Uddevalla har extremt goda förutsättningar för att möta framtiden. Läget är bra nära större städer och nära havet.
Vi har positiva siffror vad gäller in- och utflyttning. Det finns lägen intill vatten som fortfarande kan bebyggas och vi har gammal industrimark som kan bli bostadsområden. Dessutom, och det är viktigt, så finns den bohuslänska framåtandan kvar. Här finns en vilja och ett entreprenörskap. När den andan sprider sig genom hela samhället och vi skapar förutsättningar för alla att leva ett gott liv i Uddevalla – då känns det hoppfullt. Så känner i alla fall vi som jobbar på Uddevallahem.