Kvinna lägger kläder i tvättmaskin

Tvättstugan är ett allmänt utrymme som du ansvarar för tillsammans med dina grannar. Även om vi på Uddevallahem regelbundet ser över städning och utrustning så är det viktigt att du visar hänsyn, respekterar tvättiderna och lämnar tvättstugan som du vill att den ska se ut när du själv ska tvätta nästa gång. På så sätt skapar vi tillsammans en trivsam miljö.

Renovering och energibesparing

Inom Uddevallahem finns det idag ca 140 bokningsbara tvättstugor och en återkommande fråga i vår verksamhet är hur vi kan spara in mer energi för att minska vårt klimatavtryck. En del är hur vi vårdar, underhåller och reparerar våra anläggningar och löpande byter ut gammal utrustning mot mer energieffektiv, men du som hyresgäst kan också hjälpa oss att minska energi- och vattenanvändningen. Kika gärna på våra hållbara tvättråd på denna sida.

För att underlätta för dig som hyresgäst har vi tagit fram en enkel guide som finns uppsatt i våra tvättstugor. Saker att tänka på samt några tips för att alla ska får en trevlig upplevelse.

 

Våra anvisningar

Klicka på bilden för att ladda hem som PDF.

Tvättstugeregler hos Uddevallahem

Våra hållbara tvättråd

1. Fyll tvättmaskinen med rätt mängd

Vid en tvätt går det åt ca 50 liter vatten, så att fylla tvättmaskinen och därmed inte tvätta lika ofta är mer resurseffektivt. Men att fylla för mycket riskerar att skada maskinen och ge ett sämre tvättresultat. Ca 3/4 kan vara lagom.

2. Tvätta i lägre temperatur

Med allt mer effektiva maskiner och tvättmedel blir tvätten ren även vid lägre temperaturer. Du kan exempelvis halvera energianvändningen genom att tvätta i 40 grader istället för 60 grader.

3. Dosera rätt

Mer tvättmedel än den rekommenderade mängden gör inte tvätten renare, utan bara svårare att skölja ur. Följ anvisningen på tvättmedelspaketet och genom att välja miljömärkta tvättmedel så bidrar du till att färre kemikalier spolas ut i naturen. Undvik sköljmedel då det sliter både på kläderna och miljön.

4. Undvik torktumlare

Kläderna mår bäst av att torka hängande och att använda torktumlare är absolut inte energieffektivt och sliter på kläderna. Har du möjlighet så låt istället kläderna lufttorka, gärna genom att utnyttja sol och vind.

5. Tvätta inte i onödan

Bäst för miljön är så klart att undvika att tvätta helt. Vi tvättar ofta kläder för att de känns ofräscha, och inte för att de är direkt smutsiga. Har du använt ett plagg en gång så räcker det oftast att vädra det. Har du fått en mindre fläck så kan det många gånger räcka att ta bort fläcken för hand istället för att tvätta hela plagget.