Uteplats och balkong
Många av våra lägenheter har tillgång till antingen uteplats eller balkong. Ett härligt extrarum och en efterlängtad plats att njuta av från tidig vår till sensommar. Förgyll därför gärna din balkong och skapa en härligt grönskande oas med balkongväxter, odlingslådor och mysiga sittplatser för umgänge.
Några saker behöver du ändå tänka på för att din uteplats ska passa bra in i omgivningen och vara trivsam för både dig och dina grannar.
- Du får gärna dekorera din uteplats med krukor, mattor och möbler, men däremot får du inte göra åverkan på fasaden, eller i balkongkonstruktionen genom att borra fast markiser eller liknande.
- Blomlådor ska sättas upp på insidan av balkongen så att de inte riskerar att falla ner och skada förbipasserande.
- Alla elinstallationer ska utföras fackmannamässigt och det är inte tillåtet av själv dra ut ström till en uteplats eller balkong.
- För allas trevnad och av säkerhetsskäl är det heller inte tillåtet att använda uteplatsen eller balkongen för förvaring av avfall, bildäck, cyklar eller liknande.
- Vill du bygga exempelvis insynsskydd, staket eller liknande behöver du alltid ett godkännande från Uddevallahem innan du sätter igång.
Våra odlingstips för att göra balkongen eller uteplatsen mer levande
Grönsaker och kryddor
Låt det dofta och smaka av härliga grönsaker och färska kryddor. Här kan du så med frö eller köpa färdiga plantor i butik och det finns mycket att välja mellan. Varför inte prova lök, tomat, chili, sallad eller några örter och kryddväxter såsom basilika, timjan, oregano eller citronmeliss.
Medelhavsväxter
En solig balkong kan vara en perfekt plats för medelhavsväxter. Olivträd, fikon eller citrusväxter såsom apelsin lime eller citron ger en exotisk atmosfär som för tankarna till de soliga regionerna kring Medelhavet.
Sommarblommor
Med blommor är möjligheterna nästan oändliga till att skapa en symfoni av liv, doft och färg.
Petunior, pelargoner, perenner och penséer är bara några exempel på tacksamma växter som kan ge glädje hela sommaren.
Så lyckas du med din odling
Rätt storlek på odlingskärlet
Var generös med storleken på odlingskärlet. Det ger rötterna mycket jord att utvecklas i och skapar samtidigt ett litet förråd av näring och vatten. Tänk på att det bör finnas dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.
Rätt jord
Det finns jord som är till för just odling i krukor. Den kan i regel vara lite dyrare, men är i gengäld av en betydligt bättre kvalitet samt innehåller mer näring och håller fuktigheten kvar längre. Kolla där du köper dina växter vilken jord du ska använda till just dem.
Gödsla och vattna regelbundet
För att hålla dina planteringar frodiga behöver du tillföra både gödsel och vatten regelbundet under säsongen. Känn med fingret en bit ner, då ska jorden vara fuktig. Under varma dagar är det bäst att vattna tidigt på morgonen eller lite senare på kvällen.
Grillning
Sommartid är vi många som gillar att flytta ut och grilla vår mat utomhus. Men med grillning följer att man behöver visa respekt för säkerheten och hänsyn till sina grannar.
Gasol- och kolgrill är alltid förbjudet på grund av brandrisken. Den enda typen av grill som är tillåten att använda på balkongen är elgrill, men tänk på att prata med dina grannar så att de inte störs av rök och grillos. Vi rekommenderar i första hand att grilla på den gemensamma gården eller på de grillplatser som står fritt att använda på flera av våra gårdar.