Följ med på en resa genom Uddevallahems 70 år

Bildtext saknas

I år har det gått 70 år sedan Uddevallahem grundades. Det har varit 70 spännande år, med olika tidsepoker som haft sina unika möjligheter och utmaningar. Här tar vi med dig på en resa, från starten 1949 fram till idag.

DJI_0085-Redigera

 

Så började det

Det var Uddevallavarvet i kombination med stor bostadsbrist som la grunden till Uddevallahem i slutet av 1940-talet. Det är till och med så att Uddevallavarvets stiftelse byggde de hus som kom att utgöra starten för Uddevallahem 1949.

Vid den här tiden var bristen på bostäder ett stort problem. För många var det jättesvårt att skaffa sig ett rimligt boende för sig och sin familj. Istället fick man tränga ihop sig i små utrymmen. Utmaningen blev inte mindre i Uddevalla av att Uddevallavarvet dessutom sökte mycket arbetare, som man behövde skaffa fram bostäder åt.

Redan de sista krigsåren väcktes tanken på att Uddevalla kommun skulle ta ansvar för bostadssituationen i kommunen, och 1949 blev tankarna till sist verklighet när Uddevallahem bildades. Mönstret var detsamma runt om i landet, och många av Sveriges kommunala bostadsbolag är därför i samma ålder som Uddevallahem.

Fyra år senare slogs så varvets stiftelse ihop med Uddevallahem och samtidigt anställdes Ingvar Wattenberg, som stiftelsens förste intendent. Wattenberg var en färgstark person som kom att sitta på sin post ända till 1985.

Ingvar Wattenberg

Ingvar Wattenberg, Uddevallahems förste vd. Kvar på sin post ända till 1985.

1950-talet

1950-talet var onekligen en intensiv och expansiv period i Uddevallahems historia. Ett antal av de fastigheter vi idag äger är byggda på den här tiden.

Våra bostäder på Walkesborg, i kvarteret Garvaren, Järvstigen, Tallvägen, på Asplundsgatan i centrum och i de södra delarna (Anders Knapes väg, Nordens väg, Packhusgatan) är några exempel.

Det var också i slutet av 1950-talet som stadsdelen Tureborg växte fram. Åren 1958-62 byggdes flertalet av Uddevallahems nästan 800 lägenheter i området. Kommunen fick bygga den bro som finns över Bäveån för att möjliggöra exploateringen av Tureborg.

På den här tiden fanns lokala center i flera stadsdelar och vid nyproduktion togs stor hänsyn till affärslokaler.

Tallvägen_p001

Husen på Tallvägen byggs på 50-talet.

 

1960-talet

På 60-talet växte nästa stora Uddevallahemsområde fram – Skogslyckan/Unneröd. Första halvan av årtiondet byggdes det på Sunnanvindsvägen, Nordanvindsvägen och Aftonbrisvägen.

När det sedan var dags att exploatera området på andra sidan genomfartsvägen – Östanvindsvägen med mera – marknadsfördes det via bomässan Bo66. Den här typen av marknadsföring, med bomässa och möblerade visningslägenheter var något helt nytt som uppmärksammades långt utanför Uddevallas kommungräns.

Samtidigt var 60-talet en turbulent tid, med stora hyreshöjningar som väckte en del missnöje. Som kuriosa kan nämnas att kontoret skrev tvättlistor till alla bostadsområden, som hyresgäst kunde du alltså själv inte välja dina tvättider.

Östanvindsvägen byggs_p001

Skogslyckan/Unneröd växte fram under framför allt 1960-talet. Här pågår nyproduktion på Östanvindsvägen i mitten av 60-talet.

 

1970-talet

Det så kallade miljonprogrammet, där svenska riksdagen beordrade fram en miljon lägenheter på tio år för att mota bostadsbristen, ställde stora krav på branschen. Uddevallahem svarade upp på efterfrågan genom att bygga 1 300 nya lägenheter under främst första delen av 70-talet på Hovhult och Dalaberg.

Lägenheterna, många treor, byggdes i första hand för att passa barnfamiljer. En del upplevde dock att hyran blev för hög och på Hovhult utbröt en hyresstrejk. Uddevallahem vann förvisso den påföljande förhandlingen i Hyresnämnden, men hela processen var ändå negativ för företaget.

Sälghugget besökare_p001

Visningslägenhet på Dalaberg, tidigt 1970-tal.

 

1980-talet

På 80-talet gjorde datoriseringen entré. Fram till dess hade våra lägenhetskort, med alla fakta om lägenheterna, fyllts i med penna och papper. Men att komma in till kontoret och betala hyran med kontanter pågick faktiskt ända fram till slutet av 90-talet. Idag är Uddevallahems kontor helt kontantfritt.

I våra områden prioriterades det att göra gårdarna bilfria med grindar och bommar till hjälp.

Kvarteret Myntet byggdes och med sin småskaliga och radhusliknande utformning liknade området inte alls det som hade byggts tidigare. Annars präglades 80-talet mer av renovering än nyproduktion. Inledningsvis handlade det ofta om totalrenoveringar, tack vare generösa statsbidrag som gav möjlighet till detta.

Myntet_p001

Här sprängs första salvan inför bygget på Kopparmyntsgatan.

 

1990-talet

Lågkonjunkturen på 90-talet var tuff i hela samhället. Det undgick givetvis inte ett bostadsbolag som Uddevallahem. Som mest stod vi med 400 tomma lägenheter vid den här tiden. Det i sin tur tvingade fram drastiska åtgärder. På både Hovhult och Dalaberg tvingades vi riva och sälja fastigheter.

I mitten av 90-talet började miljöfrågorna ta plats på agendan. Uddevallahem var snabbt på bollen och det resulterade senare i miljöcertifiering 2006. Runt millennieskiftet stängde vi ner sopnedkasten i trapphusen och ersatte med dagens miljöhus och sortering. Redan på 80-talet hade fjärrvärmen ersatt våra panncentraler.

På Kurveröd byggde vi kooperativa hyresrätter som fick stor uppmärksamhet.

Kurveröd_p001

Invigningen av nya bostäder på Kurveröd lockade många prominenta gäster.

 

2000-talet

2004 förvärvade Uddevallahem sina första fastigheter i Ljungskile, på Lyckorna, av HA Bygg. Idag är Uddevallahem och Ljungskilehem helt integrerade, även om Ljungskilehem fortfarande finns kvar som juridisk person.

I Uddevalla byggdes det nytt på Södergatan, där en grusbelagd parkeringsplats blev nya bostäder samt kontor åt Uddevallahem. Och på Misteröd byggdes radhusliknande passivhus, men annars var det sparsamt med nyproduktion även i början av 2000-talet.

En trend var att satsningar på utemiljöer började få större fokus. Till exempel gjordes torgen på Skogslyckan och Tureborg om i grunden. Även trygghetsfrågorna blev viktigare, många fastigheter fick portlås och elektroniska låssystem.

Torget Skogslyckan_p001

Så här såg torget på Skogslyckan ut förr, innan Uddevallahem gjorde torget grönare med planteringar och sittplatser. 

 

2010-talet

Bostadsbrist och nyproduktion har stått i fokus dessa sista år. Förvandlingen av Folkets park till bostäder är förstås en stor händelse där Uddevallahem varit en av aktörerna. Vi har också bidragit till att förtäta centrum via bostäder på Eol- och Sundberg-tomterna. Parallellt med detta har omfattande stamrenoveringar avlöst varandra under hela decenniet.

Digitala kanaler – som e-post, sms, hemsida och sociala medier – har ersatt många av de gamla sätten att kommunicera med kunderna. Idag är det till exempel bara en liten minoritet som fortfarande får sin hyresfaktura som en pappersavi. Och för att komma närmare kunderna har varje fastighet nu sin egen bovärd.

Uddevallahem ser framtiden an med tillförsikt. Men först ska fira vårt 70-årsjubileum! Det gör vi den 19 augusti då man är välkommen in på en bit tårta på vårt nya kontor på Norra Drottninggatan. Och samma kväll bjuder vi in till cirkus för våra hyresgäster.