Förbered dig på stigande elpriser

Hus med glödlampa i

Det är många faktorer som påverkar att vi just nu har stigande elpriser i Sverige. Händelserna i vår omvärld och vädret är några exempel som har stor betydelse på att vi riskerar att gå mot ännu en vinter med höga elpriser. Därför kan det vara bra att försöka minska sin egen energiförbrukning och om det finns möjlighet redan nu spara och sätta undan lite pengar som kan vara till god hjälp när elräkningen blir dyrare.

- I väntan på att få ny fossilfri elproduktion på plats, vilket tar tid och kräver långsiktiga investeringar, är det viktigare än någonsin att verkligen se över sin egen energianvändning, säger Andreas Skälegård, Energi och installationssamordnare på Uddevallahem.

Hus med glödlampa i Ingen har väl undgått diskussionerna i media om stigande elpriser, där ett rörligt elpris riskerar att bli 3–4 gånger så högt som förra vintern. Ett hårt slag mot många som idag lever på marginalen, men det finns en hel del saker man själv kan göra för att minska energiförbrukningen i sin egen lägenhet.

Det många inte tänker på är att vattenförbrukningen står för en betydande del av den totala månadskostnaden och där har du som hyresgäst en stor möjlighet att själv påverka. Som en jämförelse så är kostnaden för varm- och kallvatten i lägenheter med individuell mätning och debitering (IMD) mellan 250–400 kr/månad och kostnaden för hushållsel, exkl. kostnad för elnät, just nu ca 350 kr/månad (tidigare ca 150 kr/månad). Att minska din vattenförbrukning är därför enskilt det mest effektiva du kan göra för att minska dina kostnader, men givetvis är alla delat viktiga och bidrar till helheten.

Du som bor hos oss på Uddevallahem får vanligtvis energi till din lägenhet på två sätt; Via fjärrvärme och via hushållsel. Här reder vi ut begreppen och ger våra bästa hållbara tips på hur du kan spara energi i hemmet – bra för både ekonomin och miljön.

Fjärrvärme
Används i de flesta fall för värme till radiatorer/element och tappvarmvatten. Denna del betalar du som hyresgäst via hyran och det påverkar hyresnivån på lite längre sikt.

  • Sänk inomhustemperaturen

Uppvärmning av din lägenhet står för den största delen av lägenhetens energianvändning. Att sänka värmen med bara någon grad gör skillnad. Se också till att ha elementen fria från möbler och gardiner vilket gör att värmen kan cirkulera fritt.

  • Vädra klokt

Vädra korta stunder och låt inte fönster och dörrar stå öppna under längre stunder. Om det drar kallt vid fönstren kan det vara tätningslisterna som behöver ses över. Kontakta då din bovärd så ser vi till att hjälpa dig.

  • Minska på vattenförbrukningen

Stäng av vattnet när du borstar tänderna, tvålar in dig eller schamponerar håret. Diska inte under rinnande vatten och försök att duscha kortare tid. I många av våra lägenheter finns individuell mätning och debitering (IMD) av varm- och kallvatten. Där betalar hyresgästerna hela förbrukningen själv och påverkar således sin direkta månadskostnad. I övriga lägenheter är det som med värmen där beteendet påverkar hyreskostnaden i längden.

  • Fyll tvätt- och diskmaskiner

Det gäller såklart alltid, oavsett om tvättmaskinen finns i din lägenhet och är kopplad till din hushållsel eller om den står i gemensam tvättstuga. Genom att sänka temperaturen från 60°C till 40°C så halverar du nästan energiåtgången. Låt gärna kläderna lufttorka i stället för att använda torktumlare eller torkskåp om du har möjlighet.

Hushållsel

Här har du som hyresgäst ett eget abonnemang och kan direkt påverka din kostnad själv. Kostnaden för hushållsel består av två fakturor - en för elnätet, som alltid kommer från Uddevalla Energi och en för elhandel, som kommer från den elhandlare du valt.

  • Se över vitvaror

Håll rätt temperatur i kyl (+5°C) samt frys (-18°C) och frosta av frysen regelbundet så minskar du din hushållsel.

  • Släck lampor

Ha för vana att alltid släcka ljuset när du går hemifrån eller i de rum du inte vistas i. Se också till att byta ut gamla glödlampor och halogenlampor mot modern LED-belysning.

  • Dra ut laddare

Se till att inte ha elektriska apparater påslagna i onödan, och se till att dra ut mobil- och datorladdare när de inte används.