Ungdomar på väg ut i arbetslivet

Sommarjobb

Vi är måna om Uddevalla och alla invånarna som bor här. En grupp som vi brinner lite extra för är våra ungdomar. En del av vårt uppdrag som allmännyttigt bolag är att ta ett samhällsansvar och arbeta för ett hållbart liv i Uddevalla. Varje år tar vi därför emot både praktikanter och sommarjobbare som får vara med i vår verksamhet och se hur den fungerar. Vi ser det som en självklarhet och det är en del av vårt sociala hållbarhetsarbete. Att sysselsätta ungdomar, hjälpa dem få in en fot på arbetsmarknaden och bygga på sitt CV.

Alla ungdomar mellan 16–24 år som bor hos oss har möjlighet att söka sommarjobb i vår verksamhet. Som sommarjobbare är man placerad i yttre förvaltningen och sköter om våra bostadsområden. Uppgifterna varierar mellan yttre skötsel som att rensa rabatter, plocka skräp och klippa gräs. Vi har även lokalvård med bland annat städning av trapphus och tvättstugor.

Populärt och omtyckt sommarjobb Sommarjobb

 – Sommarjobben hos Uddevallahem är populära. Många vet att det är en bra lön och vi har ett stort antal sökande, säger Lisa Bogren, HR- och hållbarhetsansvarig på Uddevallahem. I fjol hade vi närmare 700 ansökningar och vi räknar med lika många det här året. De 24 platserna tilldelas både nya och gamla sommarjobbare. Vi har flera ungdomar som söker flera år i rad, vilket vi gärna uppmuntrar. För att eftersträva en mångfald i vilka vi tar in blandas nya sommarjobbare med de som varit här tidigare. Några har körkort och andra inte. Lisa berättar:

– En av de gymnasieungdomar som jobbade hos oss i somras, Alexander, brukar hoppa in och jobba på alla sina lov. Han gör ett jättebra jobb så vi ringer honom när vi har arbetstoppar eller tillfälliga vakanser under loven. En annan sommarjobbare som blivit kvar på en tillfällig anställning är Ida. Även hon har gjort ett jättebra jobb och när hennes sommarjobb tog slut så dök ett vikariat upp så hon har blivit kvar hos oss lite längre, vilket är riktigt roligt.

Att praktisera på Uddevallahem

Ett annat sätt att komma in i arbetslivet och bekanta sig med Uddevallahem är genom praktik. Vi är ute på skolorna och berättar om vad man kan göra hos oss och vad vi har för olika inriktningar inom verksamheten. Lisa säger:

Porträttfoto Uddevallahems HR-chef Lisa Bogren – Att hjälpa ungdomarna hitta rätt är viktigt för oss. En del har ju inte sett någonting av arbetslivet ännu, så det här kan vara första steget ut i arbete.

Praktikplatserna skiljer sig mycket åt beroende på vad det är för praktikant och vilka behov hen har. Det finns platser för högstadieelever som ska ha en veckas PRAO och mest få en inblick i hur det är att arbeta. Det finns platser för vuxna som kommer via arbetsmarknadsprogram och behöver sysselsättning i form av arbetsträning. Det finns platser för gymnasielever och det finns platser för de som läser på högskola eller yrkeshögskola.

Kompetenshöjande för branschen Visste du att

De som läser på gymnasium kan exempelvis komma från någon yrkesutbildning och vara med ute i det praktiska arbetet. Vi har också haft en praktikant från tekniska programmet, som läste inriktningen mot samhällsbyggnad och miljö. Hon praktiserade på vår fastighetsutvecklingsavdelning och fick vara med både i ett stort renoveringsprojekt och en nybyggnation.

De som kommer från yrkeshögskolan är ofta förvaltarstudenter som gör sin praktik hos våra distriktschefer eller vår verkstadschef. Men det är inte bara förvaltning som intresserar studenter som söker sig till oss. Just nu har vi Johanna på plats, som läser till miljösamordnare hållbara byggnader. Hon skriver sitt exjobb hos vår Energi- och miljösamordnare Andreas Skälegård på Fastighetsutvecklingsavdelningen.

– När det kommer till högskoleutbildningar är Högskolan Väst det lärosäte som flest studenter hör av sig ifrån, berättar Lisa och fortsätter:
– Vi har haft praktikanter från personalvetarprogrammet hos mig på HR vid ett flertal tillfällen. Även ekonomi/lön och IT är intressanta avdelningar för studenterna. Sammantaget är det nästan alltid någon på plats i verksamheten som gör sin praktik.Så länge vi känner att vi har möjlighet att ge bra handledning så tar vi emot. Det är viktigt för att vi ska kunna försörja branschen med bra kompetens, säger Lisa och avslutar:

– Det är nu vi lägger grunden för de yrkesverksamma i framtiden.