Barnen i ditt område har pyntat årets julgranar

Ung tjej som håller i julpyssel hon skapat

Barnen som bor i ditt område har i år pyntat din julgran. Det började som en dröm hos vår miljövärd Henrik Engelin och med hjälp av barn i alla åldrar har drömmen nu blivit verklighet. Pyntet har gjorts av fritidsavdelningarna på Hovhultsskolan, förskoleklassen på Unnerödsskolan, flera klasser på Äsperödsskolan och åk 3 på Dalabergsskolan. 

Barn på Unnerödsskolan som dansar runt granen Varje år reser Uddevallahem stora granar på olika platser runt om i Uddevalla. I vanliga fall skapar vi julstämning med ljusslingor, i år ville vi skapa något mer än så. Idén om att låta skolorna i närhet till våra områden pynta granarna kom till och några skolor kontaktades. När vi gick ut med frågan om de kunde klä granarna så var önskan om att barnen skulle pynta granarna med julpynt som är hållbart, vattentätt (så det klarar väder och vind) samt att pysslet skulle vara stort så de syns i våra stora granar.

 

Bildtext: Barn och personal från Unnerödsskolan som dansar runt granen de pyntat (ansikten är täckta pga. GDPR).

 

Tomteverkstad på Hovhulsskolan

Vi besökte Hovhultsskolan där de var väldigt glada för att få vara med och pynta granarna. De har tagit sig an projektet, med att klä våra julgranar, helhjärtat. De har först gjort prototyper som de doppat i hink med vatten för att testa så det är vattentätt. De märkte då att färgen de målade med ramlade av. Som en lösning på det problemet kom de på idén att lägga i lite lack i färgen, då satt färgen som berget.

Efter det började processen med att göra det riktiga pysslet. De gjorde egen trolldeg som de bland annat skapat stjärnor och julgranskulor av.

Fritidsavdelningarna Ängen och  Regnbågen

Ung tjej som håller i julpyssel hon skapat Lisette går på avdelningen Ängen på Hovhultsskolan. När hon fick reda på att hon skulle göra julgranspyssel bestämde hon sig snabbt för att göra en röd julgranskula och hon visar stolt upp kulan men även mycket annat pyssel hon gjort. När vi frågar henne om vad det är för material tycker hon är svårt att säga men att den var vit från början.

Ung kille som står vid julpyssel han skapat

 

När vi istället pratar med Kevin som går på en annan avdelning på Hovhultsskolan, Regnbågen, så har han inte påbörjat sitt pyssel ännu men han har stora ambitioner med sitt pynt.
-Jag tänker göra en väldigt stor stjärna med massa LED-lampor i. Kanske att jag gör den i trä på träslöjden och göra hål så ljuset lyser ut, säger han.
Kevin förklarar också -Om man lägger LED-ljuset där i så skyddar trät ljuset. Då är den vattentät.

Idéerna flödar ifrån Kevin. Han har också tänkt på att skära ut grisar och smällkarameller och att klippa ut massa tomtar och laminera dem. Om han fick 
önska tycker han att vi borde ha en skattjakt med olika uppdrag och hyra in en skogsmulle som sitter med gryta, i en liten koja, bredvid granen. 

Julfint i våra områden

De flesta av granarna har nu blivit pyntade och finns att just nu att njuta av på Tureborgs torg, Melodivägen på Hovhult samt Östanvindsvägen 19. Uddevallahem tackar för engagemanget från elever och lärare som gjort det möjligt att för första gången någonsin, ha julpynt ifrån barn i våra områden hängandes i våra julgranar.  Nästa år hoppas vi på att kunna tillfråga fler skolor för att skapa ännu mer pynt i våra granar. 

Barn på Hovhulsskolan som poserar vid granen där de hängt upp sitt julpyssel närbild på julpyssel som hänger i en gran julpyssel av trä format som en stjärna