”E-sport är för alla som tycker om att tävla”

esport logotyp

"Äntligen finns en fysisk mötesplats för alla som gillar att tävla i digitala spel.” Det säger Karl Sergel, grundare och delägare i Sveriges första E-sporthall som öppnade i Uddevalla under hösten 2020.

E-sport har vuxit lavinartat de senaste femton åren och idag uppger var tredje ungdom att det är deras främsta fritidsintresse. Men vad är E-sport och varför är det en historisk händelse att vi fått en E-sporthall i Uddevalla?

– E-sport handlar kort och gott om tävlingar mellan människor, via ett digitalt spel. Det är inte mer avancerat än så, berättar Karl Sergel. Att vi nu har en E-sporthall i Uddevalla är ett enormt framsteg för alla svenska utövare.

E-sport bidrar till ett viktigt sammanhang

1,6 miljoner svenskar spelar regelbundet digitala spel idag. Det betyder att utövandet inom E-sporten gott och väl överträffar flera av våra andra mest populära sporter. Medan andra föreningar tappar medlemmar får E-sporten ständigt nya. Men samhället har inte hängt med i den här utvecklingen.

– På grund av alla fördomar mot E-sport ligger vi flera år efter våra grannländer. Det gör till exempel att det inte finns några lag eller system för ungdomarna som vill spela. Man skulle kunna hävda att det är lite ”vilda västern” just nu, eftersom det inte finns några vuxna som kan hjälpa till att styra upp sporten, säger Karl.

– De flesta kommuner förstår vid det här laget att E-sport är något de behöver engagera sig i men det har saknats något konkret att gå in i. Nu har vi ändrat på det. Det är viktigt att lyfta fram samhällsvärdet som E-sporten bidrar till. Istället för att utövarna sitter ensamma hemma kan vi erbjuda ett sammanhang, ett ställe där man kan träffa likasinnade. Precis som i vilken annan förening som helst.

Viktigt att äta rätt och röra på sig

Hallen ligger vägg i vägg med en idrottshall och man säljer varken godis eller läsk utan hälsosmoothies och fullkornssmörgåsar.

– För dem som spelar på elitnivå är det sedan länge etablerat att det är viktigt att äta rätt och vara i god fysisk form, annars orkar man helt enkelt inte spela. Det här vill vi överföra även till gräsrotsnivå. När vi spelat ett tag tar vi en paus och går och spelar basket, sedan äter vi ett nyttigt mellanmål innan vi spelar en stund till, säger Karl.

E-sporthallen i Uddevalla är Sveriges första men redan nu har flera initiativ tagits runt om i landet.

– Förhoppningsvis innebär det att fler ungdomar snart kan hitta en väg in i föreningslivet och få en chans att träffa nya vänner, avslutar Karl.

Är du nyfiken på att veta mer om E-sportshallen kan du läsa mer här.