Hyran

Genom att bo i hyresrätt hos Uddevallahem skaffar du dig ett bekvämare liv. För den hyra du betalar får du inte bara en bostad. I hyran ingår också att Uddevallahem sköter all service och underhåll, om något går sönder är det bara att kontakta oss. Och så ser vi till att du har rätt temperatur i din lägenhet, vi underhåller din fastighet och vi sköter om utemiljön där du bor.

 

Betalning av hyran

Hyran betalas i förskott, senast sista vardagen i månaden innan. På Mina sidor kan du se dina hyresavier – med hyresbelopp, OCR-nummer och vårt bankgiro-nummer.

På Uddevallahem har vi valt att skicka ut alla hyresavier digitalt, som ett led i vårt miljöarbete där vi bland annat strävar efter minskad pappersanvändning och färre transporter.

Vi erbjuder tre digitala sätt att få din faktura;

E-faktura

Med e-faktura ser fakturan ut precis som tidigare – men du får den elektroniskt istället. E-faktura är enkelt och kostnadsfritt – och du godkänner varje faktura innan pengar dras. E-faktura förutsätter att du har Internetbank, där du också anmäler dig för e-faktura.

Autogiro

Med autogiro behöver du aldrig vara rädd att glömma betala hyran. Pengarna dras automatiskt från kontot sista bankdagen i månaden. Allt du behöver hålla koll på är att du har pengar på kontot. Autogiro är kostnadsfritt. Ladda ner blanketten för anmälan om autogiro här, eller kontakta oss för hjälp.

Autogiro

Via e-post

Du som inte tecknat dig för e-faktura eller autogiro får din faktura skickad till din e-post om du uppgett en sådan för oss. Det är därför viktigt att du kontrollerar att du angett rätt e-postadress till oss.

Om du tappat bort din hyresavi kan du som alltid hitta den under Mina sidor på vår hemsida.

För den som väljer att få sin hyresfaktura utdelad som pappersavi tas en avgift på 25 kronor ut.

 

Hyressättning

Hyran bestäms genom förhandlingar mellan Uddevallahem och Hyresgästföreningen, som företräder dig som hyresgäst. Det betyder att Uddevallahem inte ensidigt kan bestämma vad hyran ska vara för den lägenhet du bor i.

Systemet vi använder oss av är det kollektiva förhandlingssystemet. Det är uppbyggt av lagar som kompletteras med avtal mellan oss som hyresvärd och Hyresgästföreningen.

Generellt kan man säga att de parametrar som har störst betydelse för hyran är vilken standard din bostad har, samt dess geografiska läge, givetvis i kombination med lägenhetens storlek.

 

Sena betalningar

Bostaden är viktig för dig, se därför till att hyran betalas i tid varje månad. Om hyran inte betalas, eller om du vid upprepade tillfällen betalar för sent, riskerar du att ditt hyreskontrakt sägs upp.

Om du inte betalar hyran i tid tvingas vi att skicka ett inkassokrav till dig.

Om du har frågor om din hyra, till exempel att du vill diskutera möjligheten att delbetala, är det viktigt att du hör av dig till oss innan förfallodagen.

Betala hyran via autogiro

Skriv ut och fyll i den här blanketten om du vill betala din hyra via autogiro.

Autogiro