Individuell mätning och debitering av varm- och kallvatten

grankvist med vattendroppe

Uddevallahem vill införa individuell mätning och debitering (kallas ”IMD”) av det vatten du förbrukar i alla lägenheter. Detta avser både varmvatten och kallvatten. Uddevallahem och Hyresgästföreningen förhandlar nu om införandet i de lägenheter som inte redan har IMD. Vår ambition är att förhandlingarna ska vara klara vid årsskiftet.

Individuell mätning och debitering innebär att du som hyresgäst själv kan påverka dina kostnader för din vattenförbrukning. Just nu betalar du en fast vattenkostnad som en ospecificerad del av din hyra som alla i din fastighet betalar lika mycket för. När individuell vattendebitering införs i ditt hus kommer din hyra att sänkas lika mycket som normal vattenförbrukning kostar. Sedan tillkommer en rad på din hyresavi med kostnaden för den mängd vatten just du förbrukat.


Här är några orsaker varför vi vill införa IMD:

  • Uddevalla har ett av Sveriges dyraste vattenpriser och priset ökar dessutom mycket fortare än annat i samhället. Det gör att vatten står för en allt större del av Uddevallahems kostnader (ca 20 miljoner kr/år), vilket gör att det blir mindre pengar kvar till underhåll och annat som är värdefullt för dig som bor hos oss.

  • Studier visar att när individuell mätning och debitering införs så minskas vattenanvändningen med 20 procent. Månadsavgiften beror på hur mycket du förbrukar.

  • Den som använder lite vatten också får en sänkt kostnad, vilket gör det mer rättvist. Så som med bredband, hushållsel och andra liknande tjänster blir det också med vatten.

  • Vattenanvändning har, precis som allt annat, en miljöpåverkan. Genom att minska vattenanvändningen så minskar också miljöpåverkan från dricksvattenproduktion, avloppsrening och värmeproduktionen för varmvattnet.

När införs mätningen?

Alla lägenheter byggda sedan år 2004 har redan detta, för er är situationen oförändrad. Uddevallahem vill nu införa detta i resterande hus. När införandet sker beror på de tekniska förutsättningarna för individuell vattenmätning i varje hus. Därför kommer systemet att fasas in stegvis under några år, med preliminär start den 1 april 2021 då 700 hushåll ansluts till individuell mätning. Alla hyresgäster i hus där IMD kommer att införas kommer att få information 2 månader före införandet.

Din vattenförbrukning

Vid införandet av IMD så kommer man att kunna ta del av sin vattenförbrukning via Mina Sidor på vår hemsida.