Ny lag gällande andrahanduthyrning och direktbyte

Bildtext saknas

Nu skärps lagen som rör andrahandsuthyrning av hyreskontrakt på bostäder. Det innebär bland annat att hyreskontrakt kan sägas upp till “omedelbart upphörande” utan förvarning vid olovlig uthyrning. Anledningen till att lagen nu stramas åt är att det är vanligt med försäljning av hyreskontrakt på svarta marknaden och att hyror på andrahandskontrakt skjutit i höjden. Den som hyr ut i andra hand ska inte kunna ta ut en hyra som är oskälig för bostaden och de möbler som eventuellt ingår.   

Vad som gäller från och med den 1 oktober 2019 är:    

  • Hyreskontraktet kan sägas upp till “omedelbart upphörande” om oskälig hyra tagits ut vid andrahandsuthyrning, eller om lägenheten hyrts ut i andra hand utan tillåtelse från hyresvärden. Hyresgästen får då ingen chans till rättelse. 
  • Har man vid andrahandsuthyrning tagit ut oskäligt hög hyra riskerar den som hyr ut att överhyran som tagits ut ska betalas tillbaka retroaktivt för två år tillbaka. Vilket tidigare bara var ett år. 
  • Om andrahandsuthyrningen både är olovlig och en oskälig hyra tas ut riskerar den som hyr ut sin lägenhet att dömas till böter eller i värsta fall fängelse då detta betraktas som ett brott.  
  • Fängelsestraff på upp till två år vid olagliga hyresaffärer, både för den som köper och den som säljer hyreskontrakt.  
  • Vid byte av hyreslägenhet måste hyresgästen ha bott i minst ett år för att få byta med någon annan. Det går inte heller längre att byta hyresrätt mot bostadsrätt eller villa.