Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det ofta för givet.

Det är lätt att ta för givet att det alltid kommer rent vatten direkt ur kranen i våra hem, för visst är det så att du reflekterar mest över vattnet när det inte kommer något alls. I Sverige har vi vant oss vid en ovanlig lyx, rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen, dygnet runt. Vi använder rent vatten för att dricka, laga mat och ta en dusch men även för att kunna spola toaletten och använda tvätt- och diskmaskin.

Individuell mätning och debitering (IMD) i våra fastigheter

Individuell mätning och debitering (IMD) används för att mäta och debitera för användningen av exempelvis vatten, värme, energi och andra resurser på ett individuellt och rättvist sätt. Konceptet syftar till att ersätta de traditionella fast prisbaserade avgiftssystemen med mer exakta och rättvisa metoder för att ta betalt för resursanvändningen.

Sedan starten 2021 så har IMD successivt implementerats i Uddevallahems lägenheter. Alla lägenheter som producerats efter 2004 använder redan IMD. Målet är att alla våra lägenheter ska ha IMD i framtiden. 

När vattnet debiteras efter verklig förbrukning så visar studier att vattenanvändningen minskar med minst 20 %. Det är bra för miljön men också bra för dig som bor hos oss eftersom Uddevallahems kostnader minskar.

De priser som Uddevallahem debiterar dig är samma kostnader som från våra leverantörer Västvatten och Uddevalla Energi. 

Priser vatten 2024
- Kallvatten 44,2 inkl moms kr/m3
- Varmvatten 79 inkl moms kr/m3

I debiteringen ingår inga fasta kostnader, de står Uddevallahem för, du som hyresgäst debiteras bara för de rörliga.   

Hyran sänks enligt en fastställd tabell framförhandlad av Hyresgästföreningen och Uddevallahem. Tabellen baseras på normal vattenförbrukning för storleken av lägenhet.

Grundhyran sänks vid införande per månad med:
1 rum och kök -161 kronor*
2 rum och kök -238 kronor*
3 rum och kök -306 kronor*
4 rum och kök -367 kronor*
5 rum och kök -447 kronor.*

*avser införande före 2023-12-31

Alla mätare i lägenheterna fjärrläses digitalt och du betalar endast de rörliga avgifterna. Det tillkommer inga fasta avgifter eller adminkostnader.

Ja, allt vatten i din lägenhet mäts och betalas för.

Tvättmaskiner i lägenheter kan delas upp i två grupper.
1)  I vissa fastigheter byggdes lägenheterna från början med tvättmaskiner i lägenheterna. Då anpassades hyran efter de förutsättningarna direkt och om vatten ingick i hyran eller ej.
2) Om du har en tvättmaskin i din lägenhet och det finns en gemensam tvättstuga, så är det ditt val om du ska använda din tvättmaskin och betala för el och vatten till den. Annars är du välkommen till vår gemensamma tvättstuga. 

 

Spara vatten

Vi använder ungefär 140 liter vatten per person och dygn. Bara en liten del, ca 10 liter, används till mat och dryck. Här finns några tips på hur du kan spara på vatten.

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig eller schamponerar håret

  • Fyll tvätt- och diskmaskinen innan de körs

  • Duscha snabbt och effektivt

  • Handdiska inte under rinnande vatten

  • Gör en felanmälan om du upptäcker rinnande toaletter eller droppande kranar.

Var rädd om avloppet

Skräp och fett som spolas ner i avloppet fastnar i ledningar och pumpar, som i sin tur orsakar stopp och kan även leda till översvämning hemma hos dig. Ett resurskrävande och kostsamt arbete då Uddevallahems verkstad behöver åka ut med spolbil för att åtgärda stoppet. Fett från matlagning, till exempel frityrolja, smör eller stekspad får inte hällas ner i avloppet.

Tips!
  • Samla fett i en tom pet-flaska eller mjölkpaket och släng i påsen för restavfall.

  • Har du rester av fett kvar i stekpannan kan du torka upp det med hushållspapper och slänga i påsen för matavfall.

  • Läkemedel ska lämnas tillbaka till apoteket.

Toaletten är inte en papperskorg

Det här får du spola ner i toaletten.
- Kiss, bajs och toalettpapper

Det här får du inte spola ner i toaletten
- Våtservetter, hushållspapper, tops, mensskydd, snus och annat skräp

Ha koll på din vattenförbrukning

Logga in på Mina sidor för att se din vattenförbrukning

  Händer som fångar vatten

Driftstörningar

Kolla i första hand på Västvattens hemsida under aktuella driftstörningar. I andra hand kontaktar du din bovärd. Är ärendet av akut karaktär, så som översvämning eller vattenläcka, ber vi dig ringa oss direkt på tel: 0522 - 65 35 00.

Du får automatiskt meddelande om denna typ av händelser om du är folkbokförd på berörd adress, och din telefon också är registrerad där. I annat fall kan du själv lägga till dina kontaktuppgifter i Västvattens SMS-tjänst.

Kommunalt vatten

Västvatten ser till att det kommunala vattnet och avloppet funkar på bästa sätt i Uddevalla. De producerar och levererar dricksvatten hela vägen till din kran, renar ditt avloppsvatten samt leder undan regn-, smält- och dränvatten. Dygnets alla timmar jobbar Västvatten, deras reningsverk, pumpstationer och ledningar. Ett arbete för att skydda vårt gemensamma vatten och för att se till att du alltid har rent vatten i kranen.